MEER DAN 30 JAAR VERTROUWD FINANCIEEL ADVIES

STUUR ONS EEN EMAIL

Auto verzekering

AUTO VERZEKERING

In Nederland ben je verplicht om je auto te verzekeren. Dat staat in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam). Deze wet verplicht ook eigenaren van andere motorrijtuigen (motor en bromfiets) om zich te verzekeren. De verzekering vergoedt de schade die jij met jouw auto veroorzaakt. Daarnaast kun je ook je auto (het casco) verzekeren tegen schade.

KENMERKEN

Een autoverzekering is met name bedoeld om de aansprakelijkheid te dekken. Als jij een ongeluk veroorzaakt, kun je daarvoor aansprakelijk zijn en moet je de schade vergoeden. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Zeker als er niet alleen sprake is van materiële schade (blikschade), maar ook van letselschade. Niet zo gek dus dat je je verplicht moet verzekeren. Grofweg bestaat de autoverzekering uit een aantal delen:
  • De wettelijke aansprakelijkheid is verplicht en dekt de financiële gevolgen als jij aansprakelijk bent. Eventuele schade aan je eigen voertuig is niet gedekt.
  • Als je kiest voor WA+beperkt casco, dan krijg je de schade aan je eigen voertuig alleen vergoed als die is veroorzaakt door storm, brand of bliksem. Ook diefstal is in dit geval gedekt.
  • WA+volledig casco is de meest uitgebreide vorm. Dan ben je ook verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt aan je auto. Deze vorm wordt daarom ook wel all risk genoemd.

VOOR WIE EN WAAROM?

Hoewel de autoverzekering verplicht is, is er genoeg te kiezen. Alleen de minimum dekking is wettelijk voorgeschreven. Verzekeraars verschillen onderling behoorlijk in de voorwaarden en de premiehoogte. Daarom is het altijd goed om eerst te vergelijken voordat je een verzekering afsluit. De premie is bijvoorbeeld afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto, je leeftijd en het aantal kilometers dat je rijdt. Ook speelt mee hoeveel schadevrije jaren je hebt. Deze bepalen de korting die je krijgt. Verzekeraars noemen dat no-claimkorting. Via een bonus-malusstelsel kun je die korting opbouwen en bij personenauto’s kan dat flink oplopen, tot wel tachtig procent.

LET OP!

  • De verzekeringsplicht geldt ook als je auto, motor of bromfiets in de stalling of garage staat. Zonder verzekering ben je strafbaar!
  • Houd er rekening mee dat veel verzekeraars bij beperkte en volledig cascoverzekeringen een eigen risico hanteren.
  • Verzekeraars moeten voor ieder motorrijtuig dat zij verzekeren een bijdrage betalen aan het Waarborgfonds Motorverkeer. Voor een auto of een motor is dat bedrag sinds 1 januari 2014 op 7 euro vastgesteld en voor een brommer op 1,10 euro.
  • Dankzij het Waarborgfonds Motorverkeer kunnen ook schades die zijn aangericht door onverzekerde of onbekend gebleven voertuigen worden vergoed.
  • Soms kan het handig zijn om een (kleine) schade zelf te betalen. Bijvoorbeeld als je meer premie moet gaan betalen doordat je no-claimkorting daalt.
  • Vergelijk de autoverzekeringen niet alleen als je een auto koopt, maar ook als je ‘m een paar jaar hebt. Misschien kun je de cascodekking beter laten vervallen? Of wie weet ben je ergens anders veel goedkoper uit?
Meer weten over autoverzekeringen? Raadpleeg de productwijzer in het tab blad formulieren.

BONUS-MALUS OF SCHADEVRIJE JAREN

Als je een autoverzekering sluit, betaal je daarvoor premie. De hoogte van die premie hangt van veel zaken af. Bijvoorbeeld van het aantal jaren dat je autorijdt zonder schade: de schadevrije jaren of no-claim. Verzekeraars registreren die jaren, maar hoe werkt dat precies? En wat zijn de gevolgen voor jou?

KENMERKEN

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je autorijdt zonder schade te claimen bij je verzekeraar. Voor ieder jaar krijg je korting op de premie van je autoverzekering: no-claimkorting. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting. Die korting kan oplopen tot tachtig procent. Verzekeraars mogen zelf bepalen hoeveel korting ze geven. Daarbij houden ze bijvoorbeeld ook rekening met je leeftijd, woonplaats of het aantal kilometers dat je rijdt per jaar. We noemen dit systeem het bonus/malussysteem. Onderdeel daarvan is de bonus/malusladder. Voor elk schadevrij jaar stijg je een trede op die ladder. Je krijgt dan meer korting. Als je een schade claimt, moet je een aantal treden op de ladder naar beneden. 

LET OP!

Als je zelf een ongeluk veroorzaakt of een schade claimt op je cascoverzekering, kan dat gevolgen hebben voor je bonus/malusregeling. Met een bonusbeschermingsverzekering ben je daartegen verzekerd. Je verliest dan niet meteen je opgebouwde bonus als je een schade veroorzaakt. Per jaar mag je één schade maken zonder terug te vallen. In dat geval blijft je kortingspercentage gelijk. De bonusbeschermer biedt geen bescherming meer als je overstapt naar een andere verzekeraar.



* Aan de teksten op deze website kunnen geen rechten worden ontleend