MEER DAN 30 JAAR VERTROUWD FINANCIEEL ADVIES

STUUR ONS EEN EMAIL

Zelfstandigen Arbeidsongeschiktheidsverzekering

ZELFSTANDIGEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSVERZEKERING


Krijg je dan ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering?

Nee, als zelfstandig ondernemer krijg je geen uitkering van de overheid als je (deels) arbeidsongeschikt wordt. Vroeger betaalden zelfstandigen wel een WAZ-premie aan de Belastingdienst. Maar deze uitkering stond niet in verhouding tot de premie. Daarom is die wet (de Wet arbeidsongeschiktheid zelfstandigen, WAZ)  afgeschaft. Dat gebeurde op verzoek van de ondernemers zelf.

Veel zelfstandigen zijn niet verzekerd

Veel zelfstandigen zijn nu niet meer tegen arbeidsongeschiktheid verzekerd. Zij nemen dat grote risico. Omdat ze de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hoog vinden. Of omdat ze andere inkomstenbronnen hebben. Bijvoorbeeld via vermogen of het inkomen van de partner.

jij wel?

Werk jij zelfstandig? Kijk dan toch eens kritisch naar de verschillende verzekeringsmogelijkheden. Je hebt namelijk meer opties dan je denkt! Wat is je dekking? En wat betaal je?

Hou het volgende in gedachte:
  • Hoeveel geld heb jij ieder jaar nodig? Dat bepaalt voor een belangrijk deel je jaarpremie.
  • Misschien heb je voorlopig ook zonder inkomsten nog genoeg geld. Dan kun je kiezen voor een wachttijd. Daarbij geldt: hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie.
  • Denk je dat je met bijvoorbeeld 35 procent arbeidsongeschiktheid nog goed uit de voeten kan? Dan kun je de uitkering vanaf dat percentage laten ingaan.
  • Hoe hoog is je uitkering straks? Je kunt zelf het percentage van je laatste inkomen bepalen dat je als uitkering krijgt.
  • Wil je tot je 65ste een uitkering? Of tot je 60ste? Ook dat bepaalt de hoogte van je premie.
Je krijgt extra kortingen

Sommige verzekeraars bieden nog extra kortingen. Bijvoorbeeld voor startende ondernemers. Of als je kiest voor een langjarig contract.


Je kunt de premie aftrekken

De premie voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je aftrekken van de belasting. Dat doe je in box 1. Je aftrek kan daarmee oplopen tot 52 procent!



* Aan de teksten op deze website kunnen geen rechten worden ontleend